Stel je een uitgebreid buffet voor: bladerdeeg hapjes, quiches, bagels met zalm en cream cheese, soepjes, rijst met verschillende curry’s, fruitsalades, ijstaart… Tafel na tafel zijn gevuld met overheerlijke gerechten en je mag alles pakken dat je wilt. Je ziet vast hier wat lekkers, en daar iets anders lekkers om op je bordje te scheppen.

Keuzes, keuzes, keuzes

Sommige mensen maken alle belangrijke levenskeuzes op deze manier. Om ons heen is een wereld die naar ons roept, die zich aan ons opdringt en die een honger opwekt die eerder niet eens aanwezig was. We maken een keuze, puur omdat iets toevallig voor onze neus op tafel staat. Het is niet per sé wat we willen, maar het is eigenlijk best interessant. Hoe langer we ernaar kijken, hoe dieper de aangename geur onze neus binnendringt, hoe aantrekkelijker het wordt.

In plaats van ons te laten leiden door alles dat we om ons heen zien, kunnen we er ook voor kiezen ons eigen kompas te volgen. In plaats van ons naar buiten te richten, richten we ons naar binnen.

Hoe doe je dat?

Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:

  • Waar heb ik daadwerkelijk trek in?
  • Waar verlang ik naar?
  • Wat zijn mijn wensen op dit moment?
  • Waar hunker ik naar? 
  • Wat wil ik in het diepst van mijn hart?

Van binnenuit verzadigd

In plaats van eerst te kijken wat er op het buffet staat, ga je rustig zitten aan je tafeltje. Je sluit je ogen. Kauwt op de vragen. En ineens bedenk je: ‘dit wil ik!’ Of: ‘ja, hier heb ik behoefte aan.’ Ligt dat op het buffet? Misschien wel, maar misschien ook niet. De kans is zelfs groot dat het niet op het buffet aanwezig is. We moeten er zelf naar op zoek. We moeten er wat meer moeite voor doen. Uiteindelijk zullen we vinden wat we zochten. En we zullen ons dankbaar voelen dat we de moeite hebben genomen om uit te zoeken wat we nu écht wilden, in plaats van onszelf vol te proppen met allerlei zaken die ons niet diep van binnen vervullen.* 

Als je de kans krijgt een nieuw bankstel te kopen óf een weekje weg te gaan naar Texel, zet dan beide opties even opzij. Waar verlang je nu daadwerkelijk naar? Misschien wil je liever een bepaalde training volgen, of een vriendin opzoeken die ver weg woont. Het kunnen grote of kleine keuzes zijn. Maar laat je in al je keuzes niet leiden door de buitenwereld die aan alle kanten aan je trekt. Je krijgt er alleen maar FOMO (Fear Of Missing Out) van. Ik kan daar (helaas) maar al te goed over meepraten.

Spijt

De Australische Bronnie Ware vroeg mensen op hun sterfbed waar ze spijt van hadden. Ze stelde een top vijf op:

  1. In plaats van te proberen te voldoen aan de verwachtingen van anderen had ik liever mijn eigen dromen gerealiseerd.
  2. Ik zou minder hard hebben gewerkt.
  3. Mijn eigen gevoelens had ik meer de ruimte willen geven.
  4. Ik had bepaalde vriendschappen willen blijven koesteren, in plaats van ze te laten verwateren.
  5. Ik had mezelf willen toestaan gelukkiger te zijn.

Zo. Dat is nogal een lijst. Als je hiernaar kijkt, welke van deze vijf houdt dan het duidelijkst een spiegel voor je voor? Zou jij -als je zo blijft leven zoals je nu leeft- op je sterfbed spijt hebben van één of meerdere van deze zaken? Bij iedere keuze die je maakt zou je jezelf de volgende vraag kunnen stellen: zou ik er met spijt op terugkijken als ik hier ja of nee tegen heb gezegd?

Eindejaarsreflectie

Goed, dit is geen lichte kost op de dag voor de kerst. Ik denk echter dat dit soort vragen heel belangrijk zijn om jezelf te stellen. Het eind van het jaar is daar een uitgelezen moment voor. Je kunt terugkijken op het afgelopen jaar en vooruit kijken naar wat je in het komende jaar wilt bereiken. Laat deze blog een inspiratie voor je zijn bij de keuzes die je gaat maken!

Loop je ergens tegenaan? Kom je er niet uit? Weet dan dat je altijd een kennismakingsgesprek met mij kunt plannen. Zie hier voor alle informatie over de coaching die ik aanbied. Nu tijdelijk als je je aanmeldt gedurende de laatste dagen van 2020 (geldig t/m 31 december 2020): als je na de kennismakingswandeling een traject aangaat óf een losse coachwandeling kiest, krijg je nu 50% korting op één sessie!

*vrij vertaald en bewerkt naar Women Who Run With the Wolves door Clarissa Pinkola Estés.

Hoe maak ik goede keuzes?
Tagged on:                                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt koekjes. Je weet wel, chocoladekoekjes, roze koeken, gevulde koeken... Als je verder gaat op mijn website accepteer je het gebruik van koekjes.  Lees meer