Afgelopen week had ik een cursusdag van de korte opleiding Eetbare planten door Siegurd Bushcraft & Survival. In vier seizoenen komen we vier keer bij elkaar om de natuur in te trekken op zoek naar eetbaar groen. We werden voor de eerste bijeenkomst in Leersum ontvangen met koffie en thee in de buitenlucht. Na de kennismaking met andere deelnemers (met een boks met de elleboog vanwege Corona), kregen we een algemene introductie over wildplukken en waar je zoal aan moet denken. Conclusie: gebruik je gezonde verstand. Ga niet met vijf kilo ‘oogst’ het bos uit, maar neem zoveel je nodig hebt. Was je planten bij voorkeur voor gebruik en pluk het liefst boven de knie, vanwege de kans op besmetting door de vossenlintworm.

Voordat we daadwerkelijk vertrokken stonden we stil bij twee plantjes die rondom de parkeerplaats groeien: de dovenetel en zevenblad. Moet je die wel willen plukken? Liefst pluk je plantjes in het bos, langs een weiland, of een ander gebied waar weinig verkeer langs komt. Maar het is gewoon heel leuk om te zien hoeveel eetbaars er groeit op plekken waar je normaal gesproken zo voorbij loopt!

Medicinale planten en symboliek

Ik vind dit onderwerp persoonlijk heel boeiend, maar ook binnen mijn coaching kan deze kennis van pas komen. Eetbare planten hebben vaak ook een medicinale werking, om nog niet te spreken over de symbolische betekenis ervan.

Een mooi voorbeeld is zevenblad. Het staat bekend als een hardnekkig onkruid dat je niet in je tuin wilt hebben. De plant woekert en is haast niet weg te krijgen. Het is dus een leuke illustratie van omdenken: eet het eens op! Hartstikke lekker in pesto, soep of salade. Het heeft namelijk een lichte smaak van peterselie. Zo heb je in het dagelijks leven misschien personen of situaties die je als ‘lastig’ bestempelt. Maar draai het eens om! Hoe maak je van een onkruid een smaakmaker? Drukte op je werk kun je als een uitstekende oefening zien in het leren aangeven van je grenzen. Zo wordt deze vervelende situatie een leerschool.

.

Zintuigen op scherp

Het bijzondere aan een ‘eetbare wandeling’ is dat je als deelnemer uitgedaagd wordt om al je zintuigen te gebruiken. Kijk naar de vorm van een blad. Kneus de naalden tussen je vingers en ruik de heerlijke geur. Voelt een blad rubberachtig aan, of als papier? Het is een uitstekende manier om echt in het moment te zijn en alle zorgen (omtrent Corona…) even achter je te laten. Dat is ook mijn doel wanneer ik met deelnemers op pad ga. In plaats van te hollen en maar door te gaan, staan we regelmatig stil. Een deelnemer zei na een themawandeling eens: “ik dacht dat we een veel langere afstand zouden afleggen. Maar dit was eigenlijk wel heel prettig!”

Kokkerellen met eetbaar groen

We behandelden tijdens deze cursusdag zo’n tien verschillende planten. Van veldzuring, wat veel vitamine C bevat, tot duizendblad, wat het hele jaar door overal in Nederland te vinden is. En van look zonder look, wat smaakt en ruikt naar knoflook, tot speenkruid, wat goed zou zijn tegen aambeien (het is maar dat je het weet). Ik ga jullie niet vervelen met een hele lijst, maar ik weet wel dat ik er zeer binnenkort lekker op uit ga om bij mij in de buurt te speuren naar eetbaar groen. Dus als je bij ons thuis komt eten, kan er zomaar een salade met kleine boskers op het menu staan, of thee van klein hoefblad. Eten op eigen risico!

Ook enthousiast? Meer weten over coaching in de natuur? Neem hier contact op!

Eetbare Planten
Tagged on:                                     

One thought on “Eetbare Planten

 • 17/03/2020 at 13:38
  Permalink

  Dag Babette,
  Wat een leuk leesbaar blog heb jij geschreven over onze 1e cursusdag!
  Mensen raken hierdoor geïnteresseerd in jou en wat je doet en natuurlijk in wat de natuur ons te bieden heeft. Erg leuk om met jou en Sam op te lopen naar de auto en nader kennis te maken.
  Veel succes met jouw mooie werk.
  Hartelijke groet, Marry Ronde
  En tot de vlg cursusdag!!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt koekjes. Je weet wel, chocoladekoekjes, roze koeken, gevulde koeken... Als je verder gaat op mijn website accepteer je het gebruik van koekjes.  Lees meer