Deze maand een blog over een onderwerp waar ik al langere tijd mee bezig ben: vrouwelijkheid en wat dat nou precies inhoudt. Voor mijzelf, voor de vrouwen om me heen, voor alle mannen, voor de mensheid. Ja, nu maak ik het ineens heel groot. Maar deze blog probeer ik ook vanuit mijn vrouwelijke energie te schrijven: spontaan, ongecensureerd, emotioneel, creatief, rauw en puur. Gewoon zoals ik ben, zoals ik me voel, met dat wat er in me leeft en opkomt.

Nieuwsgierigheid en vrouwelijkheid als geschenken

Laat ik beginnen met mijn eerste online breathwork sessie met Djeena Joy. Een begeleide sessie met ademtechnieken waardoor je als het ware in een andere staat van bewustzijn komt. In mijn geval kwamen er heel veel emoties los en voelde het als een ontlading, waarna ik me achteraf heel ontspannen, licht en blij voelde. Maar het bijzondere was dat ik richting het einde op mijn matje in de woonkamer lag met mijn dekentje over me heen en mijn handen in een ontvangende houding open naar boven. Ik voelde in beide handen het gewicht van een zacht, ovalen steentje en ik ervoer dit als een geschenk van nieuwsgierigheid in de ene hand en vrouwelijkheid in de andere. ‘Nieuwsgierigheid is geen zonde en je mag je vrouwelijke kanten gaan ontdekken’. Wat een geschenk!

Vanaf dat moment ben ik mijn nieuwsgierigheid gaan voeden. De afgelopen maanden ben ik erg geïnspireerd door verschillende vrouwen, via boeken, online én offline workshops, podcasts, programma’s, video’s en sisterhood. Inspirerende vrouwen, zoals Sabrina Lynn met Rewilding for Women, Katie Silcox met Shakti Ayurveda School, Nicolien Oona Nijland met de Green Goddess Online Mysterieschool, Elly Ariella met workshops, trainingen en rituelen rondom vrouw-zijn en natuurlijk het Lorelei festival, waarover ik eerder deze blog schreef. Tijdens workshops en programma’s van deze dames heb ik gelachen, gehuild, ontvangen, gegeven, getekend, gedanst, gevoeld, geëxperimenteerd en omarmd. Ik zit nog volop in mijn eigen ontwikkeling in het omarmen van mijn vrouw-zijn, maar ik deel graag vijf manieren om zelf ook op ontdekkingstocht naar het vrouwelijke in jezelf te gaan.

Vrouwelijkheid/mannelijkheid

Maar eerst: wat is vrouwelijkheid nou precies? Het vrouwelijke in ons is dat deel dat ontvankelijk is, naar binnen gericht, creatief, gevoelig, liefdevol, verzorgend en koesterend, intuïtief, sensueel, expressief, niet te vangen, wild en wijs. En ik kan er nog honderd woorden aan toevoegen, het zou nog steeds niet volledig het vrouwelijke beschrijven. Onze mannelijke kant (want ieder mens heeft zowel het mannelijke als het vrouwelijke aspect in zich) laat zich omschrijven door termen als logisch denken, naar buiten gericht zijn, ambitieus, prestatiegericht, actief, initiatief nemend, linear, gevend, krachtig, plannend en doelgericht. We hebben beide kanten nodig. In onze hedendaagse maatschappij wordt echter veel nadruk gelegd op de mannelijke aspecten, waardoor het vrouwelijke ondergesneeuwd wordt.

1. Hoofd en baarmoeder

Accepteer dat een (slechts) rationele benaderingswijze niet gaat werken om nader te komen tot je vrouwelijke kant. Natuurlijk kun je boeken lezen, podcasts luisteren, kennis opdoen. Dat is misschien wel de eerste stap, nadat je nieuwsgierigheid is aangewakkerd. Een mooi voorbeeld van wat ik bedoel: een paar jaar terug ontving ik het boek Women Who Run With the Wolves (De Ongetemde Vrouw) van Clarissa Pinkola Estés als cadeau van mijn vriend. Ik las het, omdat hij dacht dat het voor mij als vrouw heel interessant zou kunnen zijn. Maar eerlijk gezegd worstelde ik mezelf erdoorheen. Best leuk en aardig, al die folklore, maar het zei me persoonlijk weinig. Ik was er puur rationeel mee aan de slag gegaan.

Nu, enkele jaren later, ben ik bezig met het ervaren van het vrouwelijke. Het boek keek me vanaf de plank ineens weer aan. Toen er ook nog een leeskring ging starten bij een lokale kerk over dit boek, wist ik: ‘ik doe mee.’ Vandaag de dag is het een compleet ander boek voor me. Ik herken veel, moet soms lachen en voel verdriet over hoe de vrouwelijke kracht in de loop van de geschiedenis is onderdrukt. Wat ik hiermee wil zeggen: om je vrouwelijke kanten te omarmen heb je verstand én gevoel erbij nodig. Hoofd en hart. Of zal ik als vrouw zeggen: hoofd én baarmoeder? ?

Is jouw nieuwsgierigheid ook aangewakkerd? Ga dan 6 november mee met de maandelijkse themawandeling die dit keer volledig in het teken staat van vrouwelijkheid!

2. Sister talk

Hoe doe je dat dan, je gevoel erbij betrekken? Een goede stap die je kunt zetten is in gesprek gaan met vrouwen die hier ook iets bij voelen, als is het maar een vonkje dat aanwezig is. Zo deed ik de tienweekse online My Fair One Journey (een ontdekkingsreis naar de ongekende kracht van vrouw zijn) samen met een vriendin. Wekelijks een video met bijbehorende gespreks- en verdiepingsvragen. Het leidde tot mooie gesprekken, het delen van verdriet, het samen opstaan als krijgsters, inspiratie om te dichten, het delen van wat we waarderen in elkaar als vrouw en vriendin; kortom een hechtere vriendschap en voor ons beiden verdieping van ons vrouw-zijn.

3. Jezelf ervaren

Deze is essentieel: je mag het gaan ervaren. Soms zit je in je vrouwelijke energie, zonder dat je het door hebt. Je hebt na een vermoeiende dag bijvoorbeeld gekozen om thuis te blijven in plaats van erop uit te gaan. Je bent niet gaan zitten Netflixen op de bank met een zak chips, maar je bent gaan doen waar je eigenlijk behoefte aan had: een grote mok thee voor jezelf zetten en gaan tekenen. Of schilderen. Schrijven. Je bent lekker bezig en ineens is het al laat; je was totaal de tijd vergeten en je ging helemaal op in de flow van creatie. Heerlijk! Je voelt je misschien moe (het is tenslotte al donker en laat), maar wél heel voldaan. Een prachtig voorbeeld van zelfzorg dat laat zien dat het vrouwelijke juist óók in de kleine dingen zit.

Maar hoe vaak rennen we maar door in onze mannelijke energie? Druk, druk, druk, geen tijd om de subtiele fluistering van je ziel te verstaan. Hoe lang geleden heb jij nog in die heerlijke flow gezeten? Vaak zijn we al zó lang afgesneden van onze vrouwelijke energie, dat we niet meer weten hoe haar te herkennen. Dan kan het heel helpend zijn om met een beetje hulp jezelf weer terug te vinden: bij workshops, trainingen, of door middel van coaching. Enkele aanraders: Workshop ‘Thuiskomen In Je Vrouw Zijn’ door Elly Ariella, het maandelijkse membership bij Nicolien, een online workshop om de zes gezichten van het vrouwelijke te leren kennen bij Sabrina Lynn (Engelstalig), of een maandelijkse vrouwencirkel bezoeken.

4. Over menstruatie gesproken…

Over maandelijkse zaken gesproken: wij vrouwen zijn cyclische wezens. We hebben onze menstruatiecyclus om ons daaraan te helpen herinneren. De cyclus kan in vier fases ingedeeld worden (net zoals de cyclus van de maan of de seizoenen: donkere maan (winter; menstruatie), 1e kwartier (lente; pre-ovulatie), volle maan (zomer, ovulatie) en het laatste kwartier (herfst; pre-menstruatie). Zoals je in de zomer vaak veel meer energie hebt en naar buiten gericht bent, heb je dat rond de ovulatie ook. De winter is een tijd om naar binnen te keren, te rusten. Als je jezelf dat kunt gunnen tijdens je menstruatie, zal je merken dat veel voorkomende klachten afnemen. Elke fase van je cyclus heeft je lichaam namelijk andere behoeftes. Schrijfster en coach Claire Baker biedt hierover heel veel informatie. De ‘clue’ zit hem in werken mét je natuurlijke ritmes, in plaats van ertegen te vechten.

5. Durf jouw unieke pad te bewandelen

Er is geen uitgestippeld stappenplan dat je kan volgen om bij je vrouwelijke kern te komen. Wij vrouwen komen in vele verschijningsvormen, de wegen die we mogen gaan zijn net zo divers. Durf jouw pad te bewandelen. Dans. Huil. Omarm. Geef. Ontvang. Experimenteer. Deel. Koester je innerlijke vonkje. En doe het vooral niet alleen. Bepaalde stukken mag je alleen ontdekken, alleen doen. Maar breng het vervolgens in het collectief. Deel je ervaringen met vriendinnen, je moeder, je dochter. Zoek andere vrouwen op. Want samen zijn we zo krachtig. Samen kunnen we oude wonden helen en samen kunnen we liefde verspreiden.

En wil je hier eens over doorpraten of er dieper op in gaan? Op 6 november staat de maandelijkse themawandeling volledig in het teken van vrouw-zijn. Er is plek voor drie vrouwen, dus geef je snel op!

Individueel hierover doorpraten in een individuele coachingssessie met mij kan natuurlijk ook.

Start exploring!

Ik sluit af met onderstaande uitroep. Deze is vanuit sisterhood ontstaan en staat symbool voor Moeder Aarde. Je bekrachtigt en verankert ermee wat je zojuist hebt gezegd in de aarde. Ik leerde deze klank te gebruiken bij de workshop Thuiskomen In Je Vrouw Zijn.

Ama!

Resoneert wat je hierboven gelezen hebt? Roep dan ook Ama (tenzij je in de trein zit natuurlijk)! Je zegt daarmee: ‘ik heb je gehoord. Zo zal het zijn.’

Vijf manieren om thuis te komen in je vrouwelijkheid
Tagged on:                                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt koekjes. Je weet wel, chocoladekoekjes, roze koeken, gevulde koeken... Als je verder gaat op mijn website accepteer je het gebruik van koekjes.  Lees meer