Het is weer herfst. Het seizoen waarbij ik met nostalgie terugkijk op de mooie zomerdagen. Warmte, zon en buiten zijn waren zo vanzelfsprekend. Ik heb altijd een ‘unheimisch’ gevoel bij de herfst. Vooral die grijze dagen waarop het maar blijft regenen doen mijn humeur geen goed. Ik schiet in de weerstand. Terwijl ik héél goed weet dat weerstand geen zin heeft. De natuur gaat haar gang en daar valt eigenlijk heel veel wijsheid in te ontdekken.

Het verlangen is daar om meer met het ritme van de seizoenen mee te bewegen. Me meer verbonden te voelen met de natuur. Dat betekent ook: omarmen wat is. Tijdens de themawandeling 24 september over ‘loslaten’ zei iemand het zo mooi: “de knoppen kunnen in het voorjaar pas aan de bomen komen als de boom eerst in de herfst zijn blaadjes heeft laten gaan.” Een periode van doodsheid creëert weer de optimale omstandigheden voor nieuw leven. Leven-dood-leven; die cyclus kom je overal in de natuur tegen. Waarom zou het bij ons mensen dan anders zijn?

Verbinding met de natuur

Om me meer verbonden te voelen met de natuur ‘doe’ ik allerlei dingen om dit te bereiken. Zo volg ik een cursus ‘Eetbare Planten in alle Seizoenen’ bij Siegurd Bushcraft and survival. Ik probeer zo veel mogelijk lokale groenten die in het seizoen zijn te eten. Ik ga soms bewust tijdens zonsopgang en -ondergang buiten op mijn balkonnetje zitten om gewoon even in me op te nemen wat er om me heen gebeurt. De vogels die wel of niet actief zijn. De wind die de bladeren in de berken voor mijn woning doet fluisteren. En toch… ik probeer zo hard mijn best te doen. Terwijl de natuur haar best niet doet, zij ‘is’ er gewoon en doet haar ding op haar eigen tijd.

Ayurveda

Omdat ik van nature een nieuwsgierig persoon ben en graag blijf leren, ga ik vanaf januari een opleiding doen tot Ayurvedic Welness Coach. Wat is dat, Ayurveda? Dit woord komt uit het Sanskriet. ‘Ayus’ betekent leven of levensprincipe. ‘Veda’ betekent kennis of wetenschap. Het is dus de leer van het leven. Het draait om harmonie en balans, niet alleen in jezelf, maar ook tussen jou en je omgeving.

Ik ben erg enthousiast over de leer van Ayurveda. Daarom lees ik alvast boeken en artikelen en luister ik naar podcasts om mezelf te inspireren. Zo kwam ik het principe van een reinigingsdieet tegen dat binnen de Ayurveda gedurende de wisselingen van de seizoenen (dus in de lente en de herfst) wordt aangeraden. Het is als het ware een reset voor je systeem. Je geeft je lichaam de rust om zich klaar te maken voor een nieuw seizoen. Toen ik ook nog een gezamenlijke ‘3-day fall cleanse’ tegenkwam van Power Up On Plants besloot ik daaraan mee te doen.

Reiniging van je lichaam

De twee tot drie dagen van tevoren verminder je bepaalde voedingsmiddelen, zoals koffie, melkproducten, vlees, alcohol en toegevoegde suikers. De dagen van je ‘cleanse’ eet je drie vullende maaltijden per dag, zonder tussendoortjes. Je eet als het ware een mono-dieet: je eet telkens hetzelfde basisrecept, aangevuld met wisselende groenten. Dit basisrecept heet Kitcherie en bestaat uit mungbonen en basmatirijst met verschillende kruiden en specerijen en ghee (geklaarde boter). Je eet dus gewoon zoveel je nodig hebt, maar dit is een gerecht dat de spijsvertering niet teveel belast en dat je lichaam helpt de balans te herstellen. De twee tot drie dagen erna voeg je langzaamaan weer je gebruikelijke voedingsmiddelen toe (indien je dat wenst natuurlijk!).

Lessen van mijn ervaring

Het motiveerde mij wel om met dit ‘projectje’ aan de slag te gaan. Nieuwe dingen uitproberen past goed bij mij. Nu wilde mijn planning echter niet optimaal zijn. Het wordt aangeraden een cleanse te doen op een moment dat je ook de tijd hebt om naar binnen te keren: tijd te nemen voor stilte, rust, dagboekschrijven, lange wandelingen in de natuur… dat soort dingen. Ik besloot om 22 september te beginnen, wat ik een mooi moment vond, omdat dit echt het moment is dat de herfst haar intrede doet (dit jaar heel letterlijk, want vanaf deze dag was het gedaan met de zomerse warme dagen waar we de week ervoor nog van konden genieten).

Volle agenda

Mijn agenda stond echter behoorlijk volgepakt. Facturen maken, een boekenclubje, mijn tijdelijke baan die ik voor een aantal maanden heb naast mijn onderneming, de hardloopcursus die ik geef, een themawandeling, twee netwerkgesprekken en twee individuele coachgesprekken. Je zou kunnen zeggen: een beetje teveel van het goede.

Mijn lijf als spiegel

Door de verandering van mijn dieet was ik me ook heel bewust van mijn lijf. Hongergevoelens (al is dat niet de bedoeling!), trek in chocolade, rommelende darmen, pijnlijk tandvlees, flink wat tijd in de keuken doorbrengen boven een dampende pan geurende kruiden in ghee: ik was er fysiek én mentaal gezien maar druk mee! Maar door mijn drukke agenda kwam ik er niet aan toe tijd voor mezelf te plannen om te reflecteren, intenties te zetten, te voelen wat er nu allemaal in me omging. Daarbij voelde ik me soms ook gewoon heel erg moe, maar kon ik daar niet aan toegeven. Ai…

“De knoppen kunnen in het voorjaar pas aan de bomen komen als de boom eerst in de herfst zijn blaadjes heeft laten gaan.”

Deelnemer themawandeling ‘loslaten’

Als er iets is dat ik geleerd heb van deze ervaring is het wel dat mijn enthousiasme voor ‘nieuwe projectjes’ soms als een ongeleid, niet goed voorbereid projectiel kan zijn. Op fysiek niveau heb ik me keurig gehouden aan de richtlijnen (ik dronk zelfs dagelijks gemberthee, wat ook wordt aangeraden). Maar dat is slechts een deel van het verhaal! Ayurveda gaat om balans en harmonie vinden. En laat ik daar nou net de plank hebben misgeslagen! Daar heb je hem weer: ik ‘doe’ teveel mijn best en ik ‘laat’ te weinig gewoon gebeuren. Flow with the seasons: de natuur is zo’n wijze leraar!

Ademruimte

Schrijven is voor mij altijd een uitstekende manier om bij mijn gevoel te komen én tot nieuwe inzichten te komen. Het schrijven van deze blog op zondag, de dag dat ik ei-de-lijk de rust en ruimte heb om te reflecteren op mijn ervaringen van de afgelopen dagen, voelt daarom ook als een verademing.

Ik ben benieuwd: heb jij wel eens een reinigingsdieet gevolgd? Of een detox? Hoe vond je dat, was het moeilijk of makkelijk vol te houden? En hoeveel ruimte gaf je jezelf om ook mentaal te ‘detoxen’? Herken je die ‘doe-modus’? Ik vind het leuk wat van je te horen in een reactie onder dit bericht (of je kan me ook een privé berichtje sturen)!

Flow with the seasons
Tagged on:                                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt koekjes. Je weet wel, chocoladekoekjes, roze koeken, gevulde koeken... Als je verder gaat op mijn website accepteer je het gebruik van koekjes.  Lees meer