Zie je door de bomen het bos niet meer? Voel je je vermoeid, gespannen en niet gemotiveerd? Ga de natuur in en ontdek wat een bron van inspiratie zij is, juist ook in jouw situatie!

Als wandelcoach kom ik graag buiten, maar ik vind binnen een boek lezen ook heerlijk. Zo las ik deze week het boek Walden van Henry David Thoreau. Het zijn de overpeinzingen van een man die besloot in zijn eentje een hut te bouwen in de natuur (bij een meertje dat Walden heet) en daar te gaan wonen, een flink eind van de bewoonde wereld vandaan. Het werd voor het eerst gepubliceerd in 1854 (!), maar het is verbazingwekkend hoe actueel zijn gedachtengangen zijn. Toegegeven, het was geen gemakkelijke kost (het taalgebruik was toendertijd een stuk wolliger en ingewikkelder dan nu), maar ik heb er toch een aantal pareltjes uit meegenomen die ik graag met je deel.

We hebben de natuur nodig

Thoreau schrijft over allerhande onderwerpen, van economische kwesties tot zijn ontevredenheid over het feit dat het in de maatschappij veelal over oppervlakkige dingen gaat zoals de mode, en van zelfredzaamheid tot filosofie. Wat echter als een rode draad door zijn boek heen gaat is zijn fascinatie voor de natuur. Hij haalt zijn meest waardevolle lessen uit het gedrag van de vogels, de wisseling van de seizoenen en de insecten binnen en buiten zijn hutje. We hebben het nodig om de natuur met al onze zintuigen te ervaren. Zij nodigt ons hier vriendelijk toe uit. Als je buiten bent, word je als vanzelf bewust van de heerlijke geur van de vochtige bosgrond. Je hoort een vogel kwetteren, voelt de wind tegen je gezicht. Terwijl we aan de ene kant snakken naar alsmaar meer kennis, verlangen we aan de andere kant naar het mysterieuze en het onontdekte. Dat is waarom natuurverschijnselen als een ruige kust, de donder en bliksem of een donker, ondoorgrondelijk bos ons zo kunnen verwonderen. Zoals Thoreau schreef: “We need the tonic of wildness […]. We can never have enough of nature.”

Mindfulness en optimisme

Hij was zijn tijd ver vooruit met zijn gedachten over mindfulness: “We should be blessed if we lived in the present always […]. We loiter in winter while it is already spring.” We hangen rond in het verleden, terwijl we de ontluikende knoppen en bloemen van het heden niet zien! Soms vinden we het heden niet zo prettig. Je zit in een conflict met een collega op je werk of je hebt stress vanwege een opeenstapeling aan taken die je niet bij kunt benen. Volgens Thoreau moeten we gebruik maken van iedere situatie die we zelf als negatief bestempelen. Haal er je lessen uit, doe er je voordeel mee! Misschien ontdek je wel dat je te vaak probeert om je gelijk te willen halen. Of je leert dat je geen nee kunt zeggen. Deze realisatie is de eerste stap. Vervolgens weet je dat je daar iets in kunt gaan veranderen. Je kunt pas een volgende stap zetten, nadat je een eerste stap hebt gezet. Het gras wordt toch ook pas groener nadat er eerst regen op gevallen is?

Wees tevreden met wat je hebt en waar je bent

Het heeft geen zin om te vergelijken. Met name op het materialistische vlak zijn er altijd mensen die het beter getroffen hebben dan jij. Maar wat doet dat er werkelijk toe? “De ondergaande zon wordt net zo helder gereflecteerd door de ramen van dat flatje op acht hoog, als door die van het landhuis van de rijke; de sneeuw smelt in het vroege voorjaar net zo snel weg” (vrij vertaald). Je kunt net zo tevreden en gelukkig zijn in een klein appartement, als in een paleis. Het gaat niet om die oppervlakkige uiterlijkheden. Ware rijkdom zit van binnen. Houd van je leven, hoe de omstandigheden ook zijn.   

Richt je blik naar binnen

Mooi daarop aansluitend is het volgende gedicht dat Thoreau in zijn boek heeft opgenomen:

“Direct your eye right inward, and you’ll find
A thousand regions in your mind
Yet undiscovered. Travel them, and be
Expert in home-cosmography.”

Vrij vertaald:

Richt je oog naar binnen, en je zult vinden
Duizenden gebieden in je geest
nog onontdekt. Ga op reis en wees
een deskundige op het gebied van de innerlijke kosmografie.

Dat laatste woord moest ik even opzoeken: het is een term uit de 16e eeuw voor de algemene wetenschap die de globale kenmerken van het heelal (zowel hemel als aarde) omschrijft en in kaart brengt. Dit valt tegenwoordig onder de astronomie, geografie en geologie[i].

De reis naar binnen is minstens zo indrukwekkend en vernieuwend als de reis naar buiten. Thoreau spoort aan: “Wees een Columbus op weg naar nieuwe continenten en werelden in jezelf. Nieuwe wegen bewandelend, niet die van de handel, maar van het denken” (vrij vertaald).

Volg je dromen

“If you have built castles in the air, your work need not be lost; that is where they should be. Now put the foundations under them.” (Als je kastelen hebt gebouwd in de lucht is je werk niet voor niets geweest; dat is waar ze behoren te zijn. Nu moet je het fundament eronder zetten.) Durf je nog te dromen? Of gaan je gedachten gelijk met je aan de haal? ‘Is dat wel realistisch?’ ‘Kan ik dat wel?’ ‘Ze zien me al aankomen!’ Dit zijn allemaal beperkende gedachten. Ik heb zelf ervaren wat die gedachten doen: ze houden je op je plek. Waar het veilig en vertrouwd aanvoelt, maar ondertussen ben je er niet tevreden. Thoreau moedigt je aan om wél te dromen en daadwerkelijk stappen te zetten in die richting. Want als je hoog inzet, dan kom je verder (ken je die uitdrukking ‘shoot for the moon, and if you miss you will still be among the stars’?!). Denk eens lekker out-of-the-box en schrijf alles op waar jij van droomt. Krijg je alleen al door dit te doen niet een boost van energie?

Je bent nooit alleen  

Ik twijfelde of ik deze erin moest zetten, maar ik doe het toch. Het raakt namelijk aan het spirituele en religieuze. Voor mij is geloof een prachtig houvast, maar ik wil niemand iets opdringen. Kijk dus wat jij er uit kunt halen. Thoreau kon kijken naar de natuur en daarover mijmeren als geen ander. Hij schreef: “As I stand over the insect crawling amid the pine needles on the forest floor, and endeavoring to conceal itself from my sight, […] and hide its head from me who might, perhaps, be its benefactor […], I am reminded of the greater Benefactor and Intelligence that stands over me the human-insect.” Vrij vertaald: Terwijl ik sta te kijken naar een insect, dat kruipend tussen de naalden op de grond in het bos zich probeert te verstoppen buiten mijn zicht, zijn kop voor mij verbergt, terwijl ik, misschien, het beste met hem voor heb, word ik herinnerd aan de grotere Begunstiger en Intelligentie die op mij neerkijkt, het mens-insect.

Dit bedoel ik met wollige en ingewikkelde taal. 😉 Maar de boodschap vind ik prachtig! Soms ben je zo aan het worstelen, vechten en je best aan het doen. Het voelt alsof je het allemaal alleen moet zien op te lossen. Moederziel alleen, je kent dat gevoel ook vast. Geen fijn gevoel. Juist dan is het een vertroosting om te bedenken dat je er niet alleen voor staat. Nooit. Mij geeft deze gedachte hoop en perspectief.

Hopelijk inspireren deze zes lessen je om zelf ook de natuur in te gaan. Als je vragen hebt, laat het me vooral weten en ik antwoord je graag (mits ik een antwoord heb natuurlijk ;-)). Als je net als ik graag leest heb ik enkele boekentips die hierbij aansluiten en je verder kunnen inspireren:

Shinrin-Yoku. De kunst en wetenschap van het bosbaden. Door Qing Li.

Langs bergen en dalen van het leven. Door Anselm Grün.

In de wildernis. Door John Muir.


[i] http://browser.aat-ned.nl/

De natuur als inspiratiebron: een zestal lessen van Thoreau.
Tagged on:                                                                     

2 thoughts on “De natuur als inspiratiebron: een zestal lessen van Thoreau.

 • 22/11/2019 at 13:10
  Permalink

  Ja er zijn werelden te ontginnen. We racen er zo vaak aan voorbij, niet wetend wat we missen. En ja, zo geloof ik met jou, dat je, als je zo ontdekkend bezig bent, ook raakt aan het spoor van de Schepper die betrouwbaar het goede met je voor heeft. De herfst-zon schijnt op dit moment, ik zou wel eventjes naar buiten willen. Maar ik heb nog dingen te doen. Ik eet een boterham en ga toch een half uur naar buiten. Geinspireerd door je blog 🙂

  Reply
  • 22/11/2019 at 19:23
   Permalink

   Hallo Albert, wat leuk om te lezen dat je na het lezen van mijn blog tóch even naar buiten gegaan bent, ondanks de dingen die nog gedaan moesten worden. Was het de moeite waard?! 😉

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt koekjes. Je weet wel, chocoladekoekjes, roze koeken, gevulde koeken... Als je verder gaat op mijn website accepteer je het gebruik van koekjes.  Lees meer