Met de feestdagen in het vooruitzicht denk je al snel aan gezelligheid, spelletjes, familie en lekker eten. Tja, lekker eten… Ik zag zelfs van de week een kersttrui met de tekst: ‘Christmas calories don’t count’. Heel leuk allemaal, maar na de feestdagen denk je waarschijnlijk: ik ga toch even wat minderen, want die slogan op die trui bleek toch niet helemaal waar te zijn...

In het nieuwe jaar hebben veel mensen goede voornemens. Heel mooi, maar een groot deel van de mensen met goede voornemens houdt dit niet vol tot eind januari, laat staan dat het goede voornemen een gewoonte wordt. Dit komt grotendeels doordat mensen wel bedenken wát ze willen (afvallen, stoppen met roken, etc.), maar niet goed nadenken over wáárom ze dat willen en hóe ze dat concreet gaan doen. Terwijl juist de reden erachter (ik wil graag energie hebben om een potje mee te kunnen voetballen met mijn vrienden, of ik wil gezond ouder worden en kunnen genieten van mijn kleinkinderen) véél belangrijker is om gemotiveerd te blijven. Ook is het van belang om concreet te zijn. Niet ‘ik ga minder eten’, maar: ‘ik ga in ieder geval vier keer in de week een gezonde maaltijd bereiden.’

Daarom ga ik iets nieuws ontwikkelen. Vanaf januari kun je meedoen met het Walk ’n Health programma. Je leest meer over dit programma op de volgende pagina: https://www.walk-n-act.nl/walk-n-health-programma/. Maar waarom heb ik nu een programma ontwikkeld met als startpositie het goede voornemen? Ten eerste heb ik veel interesse in gezondheid, en dat is wel het onderwerp van de meeste goede voornemens. Ik heb niet voor niets een opleiding in die richting gedaan en het is me altijd blijven boeien. Gezondheid is zo’n breed begrip en er zijn zoveel factoren die van invloed zijn op gezondheid. Dat maakt het reuze interessant, maar ook ingewikkeld.

Ik heb zelf ervaren dat het heel belangrijk is om het begrip gezondheid holistisch te benaderen. Dat betekent dat je niet op één ding kunt focussen en dat het dan wel goed zit. Iemand die eenzaam is loopt ook het risico minder te gaan bewegen en ongezonder te eten. De sociale gezondheid heeft invloed op de fysieke gezondheid, en andersom. Vaak zie ik om me heen mensen werken aan één onderdeel (bijvoorbeeld afvallen). Meestal proberen ze dat ook nog eens in hun eentje te doen. Vaak lukt het hen niet om het vol te houden, omdat ze het niet op de juiste manier aanpakken. Daar wil ik verandering in brengen. Door een programma op maat aan te bieden waarin ruimte is voor die holistische benadering, wil ik mensen helpen om daadwerkelijk verandering te bewerkstelligen. Een programma waarin het gaat om dingen samen aanpakken (en ook de omgeving te betrekken). Ik wil inspireren, motiveren en mensen weer de power in zichzelf laten ontdekken. Daarom heb ik het Walk ’n Health programma opgezet!  

Foute kersttruien en goede voornemens; Walk ‘n Health
Tagged on:                                                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt koekjes. Je weet wel, chocoladekoekjes, roze koeken, gevulde koeken... Als je verder gaat op mijn website accepteer je het gebruik van koekjes.  Lees meer